Diarmaid Brophy ArchitectsEnniskerry House

Enniskerry House

The proposal is for a new contemporary dwelling on a gently sloping green-field site near Enniskerry in Co. Wicklow with views toward Sugarloaf Mountain.

Enniskerry House
Enniskerry House
Enniskerry House
Enniskerry House
Enniskerry House
Enniskerry House
Enniskerry House

Enniskerry House

The 2 main blocks intersect at 90 degrees and divide the accommodation between public and private areas. A covered carport, external storage and a covered entrance are contained within the envelope of the single-storey block.

The external finish of the house is predominately unpainted render, matching the typical finish of local rural houses and referencing the granite boulders of Co. Wicklow. Powder coated aluminum elements are also used externally to provide visual interest – windows/doors, deeply recessed sunshades, louvres and cladding panels to selected areas. The flat roofs are finished as green roofs.

The entrance leads past a cloakroom and utility room down to the kitchen/dining/living area, at a lower level, which follows the gentle slope of the site. The two-storey bedroom block contains a bathroom and 2 no. bedrooms at ground level with a master bedroom suite 
above.

A third single-storey free-standing block accommodates an outside toilet, store and covered counter area. This block defines the southern corner of the cluster and screens a south facing outdoor terrace from the prevailing wind.

New landscaping consists of clusters of native hedgerows and trees in selected areas close to the house to reduce its impact and assist in integrating the house into the site.

Preplanning completed in 2020.