Diarmaid Brophy ArchitectsExtension in Meath

Extension in Meath

The impetus for the project was the clients’ desire for a living space adjacent to the existing L-shaped kitchen/dining area. The clients’ also wanted more practical items addressed; improving the layout of the existing utility room, incorporating a boot room and providing a larger space for laundry.

Extension in Meath
Extension in Meath
Extension in Meath
Extension in Meath
Extension in Meath
Extension in Meath
Extension in Meath
Extension in Meath

Extension in Meath

The existing home was completed in the mid 2000’s and the original layout had the utility room opening off the kitchen and on the other side of the house a playroom opened off the dining area.

The starting point for the design investigated the potential to re-plan the ground floor layout based on the clients’ requirements within the existing footprint of the house to limit the amount of new floor area required.

A new larger utility and laundry room moves into the playroom and a new boot room is placed in the old utility room. A small 15sqm extension squares off the kitchen/dining area creating the new desired open-plan kitchen/dining/living space. A new large island defines the different zones and a sloping ceiling to the new extension creates a dramatic new dining area. Bi-folds doors open onto a new south facing patio.

Externally, the pitched roof form of the new extension follows the form of the existing house and works with the existing palette of materials already present on the house.

A new large opening, with a large sliding door, is made between the north-facing front sitting room and the new kitchen/dining/living space.

A heat pump was also installed as part of the work.

Site construction completed in 2019.