Diarmaid Brophy ArchitectsExtension in Sandycove

Extension in Sandycove

A single-storey flat-roof extension is added to the back of the existing 2 storey return of this semi-detached home in Sandycove. A single-storey lean-to is removed to make way for the new extension.

Extension in Sandycove
Extension in Sandycove
Extension in Sandycove
Extension in Sandycove
Extension in Sandycove
Extension in Sandycove

Extension in Sandycove

A WC, utility room and small study area are placed within the existing return. Floor to ceiling storage is provided along the corridor leading to the new extension.

The existing slope of the back garden allows for steps down into the new extension, creating a generous floor to ceiling level for open-plan kitchen and dining area. The change in level also allows the opportunity for a window seat between the kitchen and the small courtyard beside the return.

The new extension extends the full width of the site, with solid parallel walls sitting against the boundary walls. The 2 other sides of the extension are clear, allowing for uninterrupted floor-to-ceiling glazing. Sliding doors provide access to the back garden with a small overhang above to provide some cover from the elements.

Construction on site completed in 2018.