Diarmaid Brophy ArchitectsRefurbishment & Extension in Rathgar

Refurbishment & Extension in Rathgar

At part of an extensive refurbishment of this Late Georgian/Early Victorian Era terraced house, a Protected Structure, a new contemporary single-storey extension is also constructed in the rear garden and accommodates a new kitchen and breakfast room for the house. The extension is connected to the main house via the existing return at hall level.

Refurbishment & Extension in Rathgar
Refurbishment & Extension in Rathgar
Refurbishment & Extension in Rathgar
Refurbishment & Extension in Rathgar
Refurbishment & Extension in Rathgar
Refurbishment & Extension in Rathgar

Refurbishment & Extension in Rathgar

Internal alterations include the reinstatement of the stairs from the ground to hall level, the insertion of a WC in the return at hall level, the upgrading of the existing bathroom in the return above and a new ensuite at first floor level with a new opening off the back bedroom.

Internal refurbishment works also include structural repairs, new mechanical & electrical work, new plumbing, the application of breathable insulation and thermal plaster in selected areas, refurbishment/replacement of shutters and window surrounds, repairs to original fabric and redecoration throughout.

The new extension terraces down from the hall level to the back garden. The new extension accommodates a kitchen and breakfast room across two levels with the intention of using the main reception rooms on a daily basis for a range of family activities from living and studying to more formal dining on occasion.

The new extension steps in plan – increasing in width for the breakfast room - to limit its impact on the main house and to maintain a visual and physical link between the main house and back garden. A glazed link separates the ‘old’ and ‘new’ and the predominant external material along the eastern elevation is brick, referencing the surrounding tactile materials - exposed stone, slate and the brickwork of the front façade. The position of windows and doors along the east side of the extension maximises the transparency of the extension when viewed from the rear reception room while also providing privacy in the kitchen area, before introducing more glazing as the breakfast area opens out to the garden. A high level window on the western side of the new extension will catch the evening sun.

Planning permission granted in 2019.